HU EN
Kamorka formula
organikus ruha anyagok

Organikus anyagok

A Kamorka ruhák kizárólag vegyszermentes, organikus textilekből készülnek.

Miért jó?
kézzel kötött ruhák

Kézi kötés

A kötött termékeink vidéki nagymamák keze munkái.

Miért jó?
fair trade körülmények

Fair trade

A Kamorka ruhák Magyarországon készülnek.

Miért jó?

Organikus anyagok

A divatipar az egyik legkörnyezetterhelőbb iparág. A különféle textilek gyártásához alapesetben rengeteg féle vegyszert használnak, hogy elérjék a megfelelő színt, struktúrát. Nem beszélve a pamut alapanyagának, a gyapotnak a termesztéséről, amihez szintén rengeteg vegyi alapú növényvédő szert vetnek be. Ezek az anyagok sajnos benne maradnak a kész ruhadarabokban is, sőt könnyen fel is szívódhatnak a bőrünkön keresztül.

Az organikus textilek esetében az alapanyagot a termesztése, illetve feldolgozása során sem éri vegyszer, ezeket egyszerűen elhagyják, vagy természetes, egészségre ártalmatlan anyagokkal helyettesítik.

Kézi kötés

Ha egy Kamorka kézzel kötött pulóvert vagy kiegészítőt választasz, akkor amellett, hogy magas minőségű, 100% vegyszermentes pamut vagy gyapjú terméket vásárolsz, kapsz egy kis nagymamai szeretet, törődést is. Kézzel kötött termékeink, egytől egyig a legnagyobb szakértők, vagyis nagymamák keze munkái.

Szívügyünk, hogy átadjuk a kézzel kötött termékek viseletének örömét, talán egy régi emléket is visszaadva ezzel, illetve megőrizzük a kézi munka megismételhetetlen értékét, nem utolsó sorban támogatva ezzel az alkotó vidéki nagymamák megélhetését is.

Fair trade

A méltányos vagy becsületes kereskedelem (angolul fair trade) olyan irányított kereskedelem, amely hangsúlyt helyez arra, hogy a harmadik világbeli termelő megkapja az őt megillető pénzt a terményéért. /Wikipédia/

A fast fashion megjelenése óta ruhaiparhoz sokkoló számadatok társulnak. A vezető divatmárkák ruháit túlnyomó részben DK-Ázsiai gyárakban varrják, ahol követhetetlenek a munkakörülmények. Egy ruhagyári munkás bére esetenként a létminimum 20%-át sem éri el, életkora pedig lehet, hogy éppen csak két számjegyű.

Az organikus textilek előállítása nem csak vegyszermentes, de Fair Trade irányelveken alapul. A Kamorka ruhák kizárólag Magyarországon készülnek, a felhasznált anyagok minősítése pedig garanciát jelent azok lekövethető, kizsákmányolástól mentes életútjára.

Ismerjük meg ruháink eredetét!

HU EN